Your browser does not support JavaScript!

بلاگ

8 مورد استفاده گلاوباکس در علوم آزمایشگاهی و دانشگاهی

8 مورد استفاده گلاوباکس در علوم آزمایشگاهی و دانشگاهی

با توجه به آنکه بوسیله گلاوباکس میتوان محیطی کاملا مجزا و تحت کنترل ایجاد کرد، کاربردهای فراوانی در صنایع مختلف و آزمایشگاهها دارد. برای هر گونه مواد و فرایندی که برای سلامتی انسان مضر باشد باید از گلاوباکس استفاده کرد. همچنین برای هر گونه مواد و فرایندی که حساس به محیط باشد، بطوریکه عوامل محیطی باعث تخریب آن شود؛ باید گلاوباکس را بکار برد.
8 آزمایشگاه برای استفاده گلاوباکس عبارتند از:

رشته شیمی (شیمی آلی فلزی):

شیمی آلی فلزی (Organometallic Chemistry) یکی از شاخه های پر کاربرد در علم شیمی میباشد و مربوط به موادی هست که حداقل یک پیوند فلز-کربن در ساختار مولکولی خود داشته باشند. تقریبا همه ترکیباتی که ساختار آلی فلزی دارند از نظر ترمودینامیکی اکسایش کاملا ناپایدار می باشند. مشتقات آلی فلز واسطه سریعا اکسید میشوند و لازم است در محیطی بدون اکسیژن نگهداری شوند. حتی برخی از ترکیبات مربوط به این شاخه شیمی به محض حضور اکسیژن در دمای معمولی خودبخود آتش میگیرند (مانند تری متیل قلع). از طرفی بعضی از ترکیبات آلی فلزی برای انسان مضر و سرطانزا هستند. این شرایط باعث میشود که همه کسانی که در این زمینه تحقیقات انجام میدهند از گلاوباکس استفاده کنند.

رشته شیمی (ساخت سلول خورشیدی):

امروزه توجه زیادی به انرژی خورشیدی میشود و دانشمندان موفق به ساخت سلولهای خورشیدی شده اند. در علم شیمی به روشهای مختلف میتوان به ساخت سلول خورشیدی پرداخت. اما موادی که برای این موضوع بکار میرود به اکسیژن و رطوبت حساس میباشند و خواص شیمیایی خود را از دست میدهند. بنابراین لازم است تا بخشهای اصلی فرایند ساخت سلول خورشیدی در گلاوباکس انجام گردد. در گلاوباکس محیطی بدون رطوبت و بدون اکسیژن فراهم میشود تا مواد بکار رفته در سلول خورشیدی تغییرساختار ندهد.

رشته شیمی (باتری لیتیومی):

امروزه در اثر پیشرفت صنعت استفاده از باتریهای قابل شارژ با پایداری بالا و عمر طولانی اهمیت زیادی دارد. باتری های لیتیومی بدلیل بازدهی مناسبی که دارند بیشتر مورد توجه است. از این باتریها در گوشی همراه، لپ تاپ و خودروهای الکتریکی استفاده میشود. در این باتریها استفاده از لیتیوم خالص (که سریع در هوای آزاد اکسید میشوند) امری ضروری است و برای جلوگیری از اکسید شدن آن تمام مراحل ساخت سلول خورشیدی باید در گلاوباکس انجام گردد.

رشته علوم هوا فضا:

با توجه به اینکه در فضای خارج از جو، فشار هوا و دمای آن بسیار پایین میباشد و امواج فرابنفش حاصل از تابش نور خورشید شدت بیشتری دارد. برای امور فضایی نباید از وسایل و مواد معمولی استفاده کرد. ابزارها و موادی که برای فضا پیماها و ماهواره ها بکار میروند باید تحمل شرایط محیطی خاص خارج از جو را داشته باشند. برای تست ابزار یا مواد مختلف به منظور کاربردهای علوم هوا و فضا باید از گلاوباکس ( محفظه کنترل اتمسفر) استفاده کرد.

در گلاوباکس شرایط محیطی خارج از جو ایجاد میشود و ابزارهای مختلف و موادی که برای فضا پیما بکار میرود در آن قرار میگیرند و مورد بررسی قرار میگیرند.

رشته داروسازی (داروهای سرطانی):

داروهای سرطانی برای بیماران سرطانی "دارو" ولی برای افراد سالم "سم" هستند. درصورتیکه محققان و داروسازان در تماس با این نوع دارو باشند احتمال دارد دچار بیماریهای مختلف شوند. با توجه به این موضوع برای کار با مواد تشکیل دهنده داروهای سرطانی باید دستگاه گلاوباکس را بکار برد.

حتی بسته بندی داروهای سرطانی در محفظه های بسته از قبیل گلاوباکس انجام میگردد. بسته بندی داروهای سرطانی باید بنحوی انجام گردد تا پودرهای دارویی به محیط وارد نشوند و دستگاه هیچگونه نشتی نداشته باشد.

رشته میکروبیولوژی (کار با میکروبهای بی هوازی):

دانش میکروبیولوژی هم از دستگاه گلاوباکس بی نصیب نیست. بسیاری از باکتری ها هستند که در محیط بدون اکسیژن زنده میمانند (میکروبهای بی هوازی)  در بدن انسان این نوع باکتریها نقش بسزایی در سلامتی انسان دارند و همچنین بسیاری از آنها باعث بیماری های مختلف میشوند. برای تحقیق بر باکتریهای بی هوازی باید محیطی بدون اکسیژن و مطابق دمای بدن انسان (37 درجه سانتیگراد) ایجاد کرد. بدین منظور چاره ای جز استفاده از دستگاه گلاوباکس نیست. در این دستگاه بدون اینکه میکروبها در معرض هوا قرار بگیرند مورد تحقیق و بررسی قرار میگیرند و حتی آنها را در آن محیط با میکروسکوپ مشاهده میکنند.

رشته فیزیک نانو (کار با لایه نشانی در ضخامت نانو):

امروزه فیزیک نانو گسترش بسیاری یافته است وبسیار مورد توجه محققان قرار گرفته است. اگر لازم باشد که لایه ای با ضخامت نانو بر سطحی لایه نشانی شود؛ وجود کوچکترین ذره غبار در لایه به منزله بزرگترین اختلال در لایه نشانی است. زیرا غبارهای موجود در هوا اندازه ای به مراتب بزرگتر از چند نانومتر دارند و برای لایه نشانی در ابعاد نانو اختلال بزرگی محسوب میشود. کشورهای پیشرفته در سالهای قبل برای جلوگیری از این اتفاق اتاق تمیز (clean room) را بکار میبردند اما بعد از پیشرفت انواع گلاوباکسها، بدلیل قیمت ارزان و قابلیتهای بیشتر آن، دانشمندان ترجیح دادند از گلاوباکس استفاده کنند. در گلاوباکس ابتدا سطح مورد نظر تمیز و مورد تابش اشعه UV قرار میگیرد و سپس عملیات لایه نشانی انجام میگردد.

رشته فیزیک ( ساخت سلول خورشیدی):

سلول های خورشیدی را به روشهای مختلف فیزیکی و شیمیایی میتوان ساخت. در علم فیزیک با بکار بردن دستگاه ها و روشهای مختلف میتوان انواع سلولهای خورشیدی را ساخت. در همه انها داشتن محیط تمیز (گاهی عاری از اکسیژن) الزامی است در غیر اینصورت سلول خورشیدی ساخته شده بازدهی مناسب نخواهد داشت. واضح است که برای به نتیجه رسیدن در این امر وجود گلاوباکس الزامی است.

  • #گلاوباکس
  • 9 مهر 1398

  • به این مطلب رای بدهید

نظر شما درباره این مطلب