Your browser does not support JavaScript!

بلاگ

فهرست تجهیزات آزمایشگاهی پرکاربرد در رشته های مختلف

فهرست تجهیزات آزمایشگاهی پرکاربرد در رشته های مختلف


آزمایشگاه ها یکی از ضروریات زندگی امروز بشر به شمار می روند که راستی آزمایی مواد مختلف در رشته های متفاوت در این آزمایشگاه ها انجام می شود. در واقع همه آزمایشگاه ها باید مجهز به وسایل و لوازمی باشند که هر کدام از آنها بسته به نوع فعالیتی که در رشته خود دارند با دیگر متفاوت است.
تجهیزات آزمایشگاهی از پر تقاضا ترین وسیله هایی هستند که توسط شرکت های مختلفی در سراسر جهان تولید شده و با توجه به کیفیتی که دارند در بازارهای جهانی به مشتریان عرضه می شوند. برندهای مختلفی که اقدام به تولید این تجهیزات می کنند، با توجه به تقاضای مشتریان، نمایندگی های خود را در نقاط مختلف افزایش می دهند. 
 
خرید تجهیزات آزمایشگاهی با کیفیت برای کار یک آزمایشگاه بسیار اهمیت دارد، زیرا اگر این محصولات از مواد اولیه اصلی تولید نشده و کیفیت لازم را نداشته باشند با چند بار استفاده دچار نقص می شوند و روال کار طبیعی آزمایشگاه را مختل می کنند، بنابراین، انتخاب تجهیزات از فروشگاه ها و نمایندگی های معتبر به مدیریت آزمایشگاه کمک می کند تا با برنامه ای منظم فعالیت های خود را پیش ببرد. تجهیزات آزمایشگاهی برای هر آزمایشگاهی لازم می باشند و بدون استفاده از آنها انجام هیچ کار آزمایشگاهی میسر نمی باشد.

تجهیزات آزمایشگاهی در هر رشته ای با رشته دیگر متفاوت می باشد ما در این مقاله لیستی از تجهیزات مورد نیاز در رشته های مختلف را برای خواننده آماده کرده ایم تا ضمن آشنایی با این تجهیزات، بتوانند بهترین نوع آن را انتخاب نمایند و در آزمایشگاه ها مورد استفاده قرار دهند. 


تجهیزات و ملزومات آزمایشگاهی پرکاربرد در رشته های مختلف


از جمله تجهیزات آزمایشگاهی که دارای کاربردهای فراوانی در انواع آزمایشگاه ها می باشند، می توان به موارد زیر اشاره داشت:  
ترازوی آزمایشگاه: از این دستگاه برای اندازه گیری دقیق وزن مواد و پودرهای لازم برای انجام آزمایش ها استفاده می شود. در واقع یکی از تجهیزات اساسی برای هر آزمایشگاهی ترازوی آزمایشگاه است که باید بدون هیچ گونه خطایی وزن مواد را نشان دهد. برخی از ترازوها مجهز به محفظه ای هستند که در اطراف صفحه توزین قرار دارد و مانع از آن می شود که هوای اطراف در انجام وزن دقیق اختلال ایجاد کند. ترازوهای بسیاری تاکنون تولید شده اند که ترازوهای دیجیتال با دقت 0.000001  از با دقت ترین آنها برای انجام کارهای آزمایشگاهی می باشد.


پی اچ متر pH

 

از پرکاربرد ترین تجهیزات آزمایشگاه است که قادر است pH حلال های مختلف را به ما نشان دهد، این نوع دستگاه نیز دارای انواع مختلفی است که فعالیت های هیدروژن- یون را به راحتی اندازه گیری می کند. این دستگاه به ما نشان می دهد که ماده مورد استفاده ماهیت اسیدی، قلیایی یا خنثی دارد. اعدادی که دستگاه به ما نشان می دهد نشان از فعالیت اسید یا باز بر اساس فعالیت یون هیدروژن می باشد. 


 
کوره آزمایشگاه

 

این دستگاه به طور معمول در آزمایشگاه های تخصصی و همچنین عمومی، مورد استفاده قرار می گیرد. در آزمایشگاه های صنایع غذایی برای اندازه گیری خاکستر مواد مختلف از کوره ای با توان 1100 درجه سانتی گراد استفاده می شود. از این کوره در جهت انتقال فعالیت های حرارتی با توان بالا نیز استفاده می شود. 
 


انکوباتور

 

این دستگاه که قابلیت تنظیم دما و اکسیژن را دارد برای نگهداری و رشد محیط کشت های آزمایشگاهی مورد استفاده قرار می گیرد. در واقع انکوباتور تمام شرایط محیطی را برای رشد میکروارگانیسم های موجود در محیط کشت ها را در حالت اپتیمم نگه می دارد. 
هود آزمایشگاهی: استفاده از این دستگاه برای پاکسازی محیط آزمایشگاه از انواع آلاینده های موجود در محیط لازم می باشد. در واقع آزمایش هایی که حاوی مواد سمی و خطرناک می باشند باید با حفظ اصول ایمنی آزمایشگاه در زیر هود انجام شوند تا از پخش شدن آنها جلوگیری شود. 
 


آون آزمایشگاهی

 

از این دستگاه که به آن فور نیز می گویند، برای استریل و همچنین خشک کردن وسایل آزمایشگاهی استفاده می شود. دمای آون ها قابل تنظیم است و تا 300 درجه سانتی گراد نیز بالا می رود، ولی آون هایی که تازه تولید شده اند، دمای آنها تا 600 درجه نیز می رسد. 
همه این دستگاه ها توسط برندهای مختلفی تولید می شوند و نمایندگی های زیادی برای عرضه آنها وجود دارد، ولی تهیه این تجهیزات از نمایندگی هایی که در این زمینه سابقه طولانی دارند و می توان دستگاه های مورد نیاز مشتری را در اسرع وقت و از بهترین نوع آن، به او تحویل دهند، باعث ایجاد اطمینان مشتری و جلب رضایت او می شود. 
 

لیست و کاربرد وسایل آزمایشگاهی


 بشر Beaker:
وجود این وسیله در هر آزمایشگاهی برای ترکیب کردن مواد مختلف لازم می باشد. در جهت ذخیره موقت انواع حلال ها و تهیه حلال های شیمیایی مورد استفاده قرار می گیرد. در حجم های متفاوتی تولید و به مشتریان عرضه می شود.

 ارلن Erlenmeyer flask:
طراحی این وسیله آزمایشگاهی به گونه ایست که محلول ها به راحتی با استفاده از آن تهیه می شوند و تکان دادن آن محلول را به بیرون نمی ریزد. استفاده از ارلن برای حرارت دادن به محلول ها مورد استفاده قرار می گیرد. این وسیله به صورت مدرج نیز وجود دارد تا بتوان برای برداشتن و آماده سازی حجم های مشخص از محلول ها از آن استفاده نمود. 

 ارلن بوخنر Büchner Flask:
این وسیله به ارلن تخلیه مشهور است و دارای یک لوله تخلیه در دهانه خود می باشد که به راحتی می تواند به پمپ های خلا وصل شود و جهت فیلتر کردن محلول ها مورد استفاده قرار گیرد. 

 بالن فلورانس Florence Flask:
از این وسیله آزمایشگاهی جهت، ذخیره سازی موقت محلول ها، حرارت دادن آنها و همچنین هم زدن آنها می توان استفاده نمود. هنگام استفاده از این بالن ها برای حرارت دادن حلال ها، بهتر است که بدون درپوش استفاده شوند زیرا امکان انفجار برخی از حلال های شیمیایی وجود دارد. 

 لوله آزمایش Test Tubes:
این نوع لوله ها برای نمونه برداری از محلول ها به کار می روند و در انواع حجم های مدرج شده ساخته می شوند. درپوش های لاستیکی در هنگام ذخیره سازی موقت حجم کم محلول ها برای آنها استفاده می شود. 
 
 شیشه ساعت Watch Glasses:
برای برداشت مقدار کمی از نمونه های جامد از شیشه ساعت ها استفاده می شود در برخی از مواقع از این وسیله ها به عنوان درپوش وسیله های دیگر مورد استفاده قرار می گیرد.

پیپت:
از این وسیله ها برای انتقال حجم دقیقی از محلول های آزمایشگاهی استفاده می شود. پیپت دارای انواع مختلفی است که عبارتند از: پیپت مدرج، پیپت های حبابدار، پیپت الکترونیکی، میکرو پیپت جابجایی هوا، پیپت پاستور، ، پیپت جابجایی مثبت، میکروپیپت شیشه‌ای و پیپت ون اسلیک. پیپت ها در انواع مختلفی که تولید میشوند از پرکاربردترین لوازم آزمایشگاهی می باشند. 
 
قیف Funnel:
قیف ها در انواع شیشه ای و پلاستیکی در سایزهای متفاوت و به صورت لوله بلند و کوتاه تولید می شوند و در جهت انتقال آسان محلول ها و پودرهای جامد مختلف مورد استفاده قرار می گیرند. 
استوانه مدرج :Graduated Cylinders
در جهت اندازه گیری حجم های مشخصی از محلول ها از استوانه مدرج استفاده می شود. به منظور سنجش محلول های مختلف با حجم دقیق نیز مورد استفاده قرار می گیرند. برای خواندن حجم دقیق محلول ها باید به کوژی سطح مایع در انحنای استوانه توجه کرد. 

بالن‌ حجمی:
از پرکاربرد ترین وسایل آزمایشگاهی هستند که برای اندازه گیری های دقیق مایعات مورد استفاده قرار می گیرند. این بالون که به بالون ژوژه معروف است، دارای خط نشانی می باشد که محلول های به حجم رسیده باید به آن خط برسند. 

بالن تقطیر:
از این بالن جهت، حرارت دادن و همچنین تقطیر محلول ها استفاده می شود. به دلیل اینکه انتهای آن گرد است، محلول در داخل آن به راحتی حرارت می بیند و مقاومت آن در برابر شکستن در هنگام خلا بیشتر می شود. 

قطره چکان:
یک لوله شیشه ای که دارای حباب پلاستیکی می باشد و به راحتی می تواند محلول های مختلف را مکش کرده و به صورت قطره خارج نماید. با استفاده از آن می توان، اسانس ها را به راحتی به محلول ها اضافه نمود. 
 
چراغ بونزن:
از این چراغ در جهت حرارت دادن محلول های مختلف و همچنین انجام ضدعفونی سطح ها و محیط کشت های آزمایشگاهی استفاده می شود. به راحتی می توان آن را به لوله های گاز در آزمایشگاه وصل نمود و از آن استفاده کرد. 


وسیله هایی که در متن بالا معرفی شد تنها بخش کوچکی از تجهیزات و وسایل مورد نیاز در آزمایشگاه های مختلف هستند که برای انجام آزمایش ها ضروری می باشند.

    • 3 مهر 1400

    • به این مطلب رای بدهید

    نظر شما درباره این مطلب